Осем часов обход и експедицията вече има базов лагер

На първи и втори август, по време на провеждането на експедиция „Мая Арапит”, трима души се изкачиха до масива на Радоина и пещерата Ру, за да намерят удобно място за базов лагер и по-лесен подход за качването на багажа. Идеята на изкачването бе да се провери една от пътеките, указана по картите на Албания, която тръгва от Тет и минава в близост до връх Радоина.

На първи август групата в състав: Павлин Димитров, Владимир Георгиев и Александър Янев тръгват по указаната пътека, която на места тотално се губи и е доста трудна и стръмна, с елементи на катерене. Така след осем часово изкачване достигат до подножието на върха. Става ясно, че по тази пътека не може да се изнася багажа на експедицията. След обход в циркуса под върха групата намира удобно място за базов лагер, в близост до което има снежни тапи за топене на вода и намиращо се относително близко до пещерата Ру – основна цел на експедиция Радоина 2011.

На следващия ден е направен обход до входа на пещерата и групата слиза през Чафа Жорес (премката Жоро, наречена на Георги Кадийски, който през миналогодишната проучвателна експедиция, търсеше пещерата в този район ;-) . Установено е, че пътят до там е най-удобния и лесен за подход до мястото определено за базов лагер.
Взети са GPS координати на базовия лагер и е направен трак.

Публикувано в Новини 2011. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>