Експедицията: периода 23 – 25 септември

23 Септември

След оценка на изкараните от пещерата машини равносметката е: към момента разполагаме само с 1 машина и 1 батерия. На всичко останало предстои ремонт.

Жоре Стайче, разглобява, сглобява, но уфи подвижната работилница не е достатъчно оборудвана с интелигентни машинарийки за умните батерии. Опакова ги за към бг-то.

Група България: Жоро, Мечков, Ру и Слави си стяга багажа и по обяд след ритуална церемония напуска любимия базов лагер.

От група картер ни вест ни кост.

Група екипиране: Сашо и Игор, влизат в Ру в 14:00 със задачи да продължат надолу. Сашо излиза в 12, Игор в 2. В лагера са в 3. Минали са тесняка на сегашното дъно, като им се е наложило да поуширят на места. Пуснали са още около 20 метра и идва ново стеснение, по което са започнали работа, но батерията им свършва и излизат. В пещерата има солидно количество вода.

Цеката и Папи се качват до Радоина. По път оглеждат долината от другата страна за бъдещи експедиции. Връщат се в лагера към 17:30.

Джу хайманата се качва на безименен връх южно от Радоина. Открити са и са взети координати на 8 потенциални пещери. Едната вероятно е хоризонтална проходна с приблизителна дължина 100-150 метра.

По обяд на гости в лагера ни идват трима овчари. Сбъдват изконната мечта на Злия да пуца с карабина. По станцията от Радоина се обажда Папи с: „пуцай кумееее”… Сглобяваме речник от основни българо-албански думи. Черпим се с кафенце и тютюн. Злия укрепва с подръчни материали маратонката на девойката, която се е поусмихнала от ходенето по сипеите. Превързваме и пръста. Разказват ни, че зимата пада към 10тина метра сняг. Разпитват ни за молитвения чортен. Помислили са си, че е нещо за коледа 🙂 Подаряваме им консерви. Стадото щъка по околните сипеи и се оплита в кабела. Всичко е на 6. Прекарваме няколко приятни часа с тях. Снимаме се и те поемат надолу.

Тони и Енчо трябва да влезнат да картират, но Енчо не се чуства добре и остават в лагера. Тони изпълнява обещанието си и приготвя за вечеря кюфтенца от пастет и боб по мексикански.  Всички доволни и с пълни томбаци лягат да спят.

24 Септември

Група екипиране: Папи и Джу влиза към дъното с цел уширяване на новия тесняк и екипиране след него. Тесняка е разширен и преминат, но 10тина метра по-надолу диаклазата става твърде тясна. Работят върху друго разклонение на пещерата, където отново има тесняк, но след него се вижда отвес. Машината свърша и се изнасят. В лагера се прибират към 24 часа.

Група обход: Цеката, Согнездото и Ваня се качват към Загоре с цел обход и маркиране на проверените пещери. Екипират в новооткритата пещера „Ледената” около 80 метра въже и пещерата продължава. Коментар от Ваня: „Пещерата е мноо готина. До към 60тия метър има лед и точно преди хубавия отвес има един още по-хубав тесняк – промушваш се между лед и остри ръбчета.” Картират пещерата.

Група картиране: Енчо и Тони влизат в Ру няколко часа след група екипиране. Картират на място, вземат сечения. Стигат до площадка Чироз. В лагера са обратно към 0:30.

Група картер: Гената и Любо се прибират най-после в базовия лагер. Разказват няколко дневните си неволи и преживелици. Всичко е отремонтирано успешно. Нашите мили хазаи по коли от Бога ги черпят бири с обилни порции свинско J

Група медия: Злия заснема кадри от картирането на Ру и проникването в „Ледената”.

25 Септември

Група обход: Ваня, Джу и Любо обхождат платото на Загоре. Маркират К4, К5, К6, К7. проверяват Страшната, Прозореца и една друга нова. В страшната на дъното не намира Деката 😉 но я продължават с по 10 метра в 2 различни посоки. В едното разклонение завършва с блокаж, а в другото има хоризонтални части и снежна тапа. Слизането до Новата е по-опасно отколкото влизането в нея. Дупката е с широк входен отвес около 15тина метра и още 10тина метра класика в изтръпнал блокаж. Прибират се в лагера към 20:00 часа.

Група екипиране: Сашо и Согнездото влизат да продължат работата в тесняка. Разбиват го и пускат нови 20 метра. Стигат до ново стеснение, зад което се чува вода и явно има голям обем. Работят по разширяването му, но преминаването му остава за следващата група. Излизат към 2:30. В 4 са в лагера. Намерили са бяла стоножка на около -400м на стена на площадката под отвеса след първия тесняк.

Група муле: Игор и Зла гад слизат до Чафа Торес за още необходиими продукти. По път проверяват две нови пещери. Едната на сипей в близост до Чафа Жорес. Отвеса затапва на 30тина метра приблизително, но на 6 метра от входа има втора цепка за проверка. На около 100тина метра от Чафа Торес намират друга пещера с вторични образувания: дендрити, натеци. Има зала и кладенец приблизително 20тина метра, определен звуково от хвърлен камък.
Група айляк: Тони и Гената се наиграва на новия тур.

Към 19:00 часа в лагера се появяват Андрей, Кипи и Христо. Приятна изненада за всички в лагера. Към 20:00 от Чафа Торес се прибират Злия и Игор носещи необходими продукти. Очертава се приятна вечер.

Към 24 завалява бавно и напоително. Проблем в пещерата за щастие няма.