Експедицията: периода 26 – 28 септември

26 септември

След сутрешния разбор групи картиране – Тони и Енчо и екипиране – Папи и Джу, тръгват към пещерата. Времето е доста облачно. На входа се прави опит за връзка по спелеотелекома. Уви неуспешен.

Решава се да се оправи първо връзката с лагера, за да има информираност при евентуално разваляне на времето и тогава да се влиза в Ру.
Енчо тръгва от входа на пещерата в проверка на спелетелекома. Открива на 7-8 видими места по кабела поражения от мълнии от бурята от 19ти. Налага се опъване на нов кабел. Група спелеотелеком Сашо и Любо отново в действие тръгва да разпъне кабел от лагера до премката. Група обход: Ваня и Злия помагат в повърхностното опъване на кабела. След това продължават с маркирането на открити и изследвани безперспективни пещери.
През това време Папи пуска кладенец в близост до Ру, който на около 15тина метра задънва в блокаж. Маркиран е като РБ 10.
Папи и Джу влизат в 14:00 часа, след като става ясно, че връзката по спелеотелекома се оправя. В крайна сметка около 16 часа от входа на Ру до базов лагер има перфектна връзка.
Тони и Енчо влизат да картират към 17:00 часа. Решават да тръгнат от досегашното дъно нагоре. В новите части се засичат с Папи и Джу, които са преминали последното стеснение и са се натъкнали на нови части. Отвеса надолу задънва в преса с чакъл кръстена „Първото дъно”. След пандюл в началото на отвеса излизат в нови обемни части на пещерата. Пускат още 30тина метра нови части и излизат на змиевиден меандър с вторични образувания с приблизителна дължина около 80 метра. Завършва с отвес, който не е пуснат поради липса на инвентар. Меандъра е кръстен „Надежда за всеки”. Намират и няколко червейчета.
Тони и Енчо започват картировка от началото на меандъра нагоре. Стигат до Вентилатора и след 15 часа в пещерата излизат в 8 сутринта на следващия ден.

27 Септември

Група екипиране: Игор и Цеката влизат в 5 сутринта. По трасето се засичат с Тони и Енчо, които излизат. Пускат отвес около 30тина метра след меандър „Надежда за всеки”. Влизат в меандър „Мамка му…” по-къс, но доста по-тесен. След това излизат на „Колектора”, който е с форма на мерцедес и на няколко нива. Проверяват още един меандър „Връщам се”, който тръгва надолу минава се 5 метров праг и той е доста тесен и безкраен. Най-ниската точка на колектора е най-тясна в началото и не е проверена. Смятат, че са свалили между 60 и 80 метра денивелация. Изнасят багажи от Ру.

В Ру влизат 2 групи с цел разекипиране от нови части до Вентилатора, техническо описание и изнасяне на багаж. Групите са в състав: Сашо и Ваня; Согнездото и Любо.
Сашо и Ваня излизат в 2 през нощта. Ходили са до старото дъно, направили са техническо описание от там нагоре. Снимали са с камерата. Изнесли са багаж и са разекипирали кабела. Намерили са малка гъсеница, няколко червейчета. Прибират се в лагера около 3.

Любо и Согнездото са продължили надолу към новото дъно за да разекипират. Складирали са част от багажа в пещерата, а останалия инвентар от новото дъно до старото дъно е изнесен. Излизат в 5 сутринта на следващия ден.

28 Септември

Група картиране: Тони и Енчо влизат в 12:00 да докартират от Вентилатора до площадка Чироз.
Три часа след тях влизат Папи и Джу да разекипират пещерата. Подменят всички удължители и слагат маркери на всички закрепвания. Събират въжетата и карабинерите, оставят само планките. И двете групи излизат към 20:00 часа. Работата в Ру за тази експедиция приключи. Приблизително картирани около 450 метра в денивилация. Не е картиран новия участък след меандъра пуснат от Цеката и Игор с приблизителна денивилация между 60 и 80 метра. Първа -500 в района 😉

Любо има рожден ден. Цеката слиза специално до Бога за продукти от първа необходимост. В лагера има вечерно парти. Чуства се изобилието. Има и торта благодарение на Ваня :-). Всички са изкефени от добре свършената работа.